Het leven kent weinig dingen die mooier zijn dan je eigen kind op de wereld zitten. Als ouders wil je dan natuurlijk niets liever dan dat je kleintje gezond en gelukkig is. Helaas kunnen baby’s maar al te snel ziek worden, wat als beginnende ouders best uitdagend en lastig kan zijn. In deze blog bespreken we daarom ook de veelvoorkomende ziektes die baby’s kunnen treffen. En aan de hand van onze praktische tips kunnen we er zelfs voor zorgen dat de ergste ziektes voorkomen kunnen worden.

Veelvoorkomende ziektes

Baby’s zijn klein, fragiel en hebben nog geen immuunsysteem kunnen opbouwen. Hierdoor zijn ze erg kwetsbaar voor verschillende ziektes, waarbij sommige zich best vaak voor doen in het eerste levensjaar. Het herkennen van de symptomen is dan ook essentieel om ervoor te zorgen dat het niet erger kan worden. Hieronder bespreken we drie veelvoorkomende ziektes bij baby’s. We bekijken hoe je ze kunt herkennen, wat de risicofactoren ervan zijn en welke stappen je kunt zetten om dit alles te voorkomen.

Verkoudheid en griep:

Baby’s zijn vatbaar voor verkoudheid en griep, vooral in de koudere maanden. Symptomen van verkoudheid bij baby’s kunnen zijn: verstopte neus, hoesten, niezen en een lichte koorts. Griep bij baby’s kan daarentegen ernstiger zijn en symptomen veroorzaken zoals hoge koorts, spierpijn en prikkelbaarheid. Risicofactoren voor verkoudheid en griep bij baby’s zijn onder meer blootstelling aan besmette personen en een verzwakt immuunsysteem. 

Het is belangrijk om verkoudheid en griep bij baby’s te behandelen met veel rust, vochtinname en eventueel milde pijnstillers onder begeleiding van een arts.

Ga naar de huisarts wanneer:

    • Je baby ouder is dan 3 maanden en langer dan 3 dagen koorts heeft;
    • Je baby over geeft en/of diarree heeft;
    • Het kindje een temperatuur heeft van 38 graden of hoger;
    • Je baby slap en lusteloos is en/of niet wilt drinken;
    • Je baby stuipen en/of huiduitslag heeft;

    Een koortsstuip

    Heel soms komt het voor dat een baby een koortsstuip krijgt. Dit gebeurd wanneer de baby een hoge koorts heeft. Mocht je dit nog nooit gezien hebben, dan kan dit ontzettend akelig zijn. Het ziet er namelijk uit als een epileptische aanval. Je baby zal voor enkele minuten niet reageren, het lijkt er daardoor op alsof hij bewusteloos is. Door de hoge, stijgende, koorts komt er een ‘storing’ in de hersenen. Bij 4 procent van de kinderen tussen 6 maanden en 5 jaar oud komt dit voor.

    In de meeste gevallen gaat het overigens zelf over zonder dat het schadelijk is. Als ouders kun je tijdens de stuip niets doen. Zorg er in elk geval voor dat je baby niet kan stikken. Ga na de koortsstuip direct naar de huisarts voor een controle. Er is namelijk ook nog een hélé kleine kans op een hersenvliesontsteking.

    Maag- en darminfecties:

    Maag- en darminfecties, zoals gastro-enteritis, zijn gebruikelijk bij baby’s en kunnen leiden tot symptomen zoals braken, diarree en buikkrampen. Deze infecties worden vaak veroorzaakt door virussen of bacteriën die zich gemakkelijk verspreiden via besmet voedsel, water of direct contact met geïnfecteerde personen. Risicofactoren voor maag- en darminfecties zijn onder meer onhygiënische omstandigheden, onjuiste voedselbereiding en het niet regelmatig wassen van handen. 

    Preventieve maatregelen omvatten het regelmatig wassen van handen, het vermijden van besmet voedsel en het vaccineren volgens het aanbevolen schema.

    De symptomen:

    • Verminderd plassen;
    • Afname van lichaamsgewicht;
    • Donkere urine;
    • Sufheid;
    • Huilen zonder tranen;
    • Ingevallen ogen;

    Ga naar de huisarts wanneer:

    • Je baby suf is en lastig wakker wordt;
    • Je baby anders reageert dan normaal;
    • Je baby veel minder drinkt en plast dan normaal;
    • Je baby een droge mond heeft en/of huilt zonder tranen;

    Ziektes voorkomen

    Belangrijk om vooraf te zeggen; soms doe je als ouders alles wat je kunt en als nog wordt je kleinste ziek. Voel je daar niet schuldig over. Op sommige momenten ligt het buiten je eigen macht. Wel zijn er enkele simpele maatregelen die je kunt treffen om zoveel mogelijk van de veelvoorkomende ziektes uit te sluiten. Naast dat je zelf goed de handen moet wassen, moet je dit ook laten doen door ‘vreemde’ die de baby gaan aanraken. Dit kan simpel met warm water en een goede zeep. Maak daarnaast ook dagelijks het speelgoed schoon, zeker die speelgoedjes die de baby regelmatig in zijn mond doet stoppen.

    Borstvoeding

    Verder kun je ook door middel van voeding zorgen voor een verstevigd immuunsysteem. Borstvoeding is bijvoorbeeld de beste voedingsbron voor een baby. Dit vanwege de vele antilichamen en voedingstoffen die het bevat. Uit onderzoek blijkt dat borstvoeding de kans op maag- en darminfecties, infectieziektes en andere allergische aandoeningen stevig doet verkleinen. Daarnaast zorgt het op de lange termijn ook voor een kleinere kans op overgewicht en astma. Mocht borstvoeding geen optie zijn, dan bestaan er tegenwoordig flesvoedingen.

    DNA test

    Wil je het zekere voor het onzekere nemen, of zit er in de familie een erfelijke afwijking waarvoor je bang bent? Dan kun je altijd een DNA test kind laten uitvoeren. Dit kan gedaan worden aan de hand van een klein beetje bloed, maar ook met slijmvlies, speeksel of een stukje van de huid. Op deze manier kan in het laboratorium gezien worden of er mogelijke afwijkingen plaatsvinden. Bekijk vooraf overigens of de zorgverzekering dit doet verzekeren. In de meeste gevallen valt zo’n onderzoek niet binnen de basisverzekering.